060/33-33-295
060/33-33-295
060/33-33-295

Aluminijumska stolarija

Prozroska stolarija danas po svetskim standardima je najčešće izrađena od PVC-a, aluminijuma ili drveta. Iako PVC sve više uzima primat u ovoj oblasti, daleko od toga da su istisnuli drvenu ili aluminijumsku. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane, a aluminijum ne prestaje da bude sve više cenjen na tržištu. Aluminijum spada u najjače i najizdržljivije materijale. Lak je za čišćenje i održavanje. Dvostruko i trostruko glazirani okviri od aluminijuma su zapravo najskuplji izbor na tržištu prozorskih okvira. Stoga su ovakvi, visoko kvalitetni aluminijumski okviri, upotrebljivani najviše upravo u komercijalnim i uslužnim objektima. Ipak, ništa manje nisu pogodni ni za stambene objekte. Upotreba ovakvih okvira je najčešća tamo gde se traži premošćavanje velikih raspona, odnosno ugradnja prozora velikih dimenzija. Zahvaljujući karakteristikama aluminijuma, prozore s okvirima od ovog materijala moguće je izraditi u velikom rasponu oblika, tipova i konfiguracija.

Visoko kvalitetni aluminijumski okviri zadovoljiće mnoge zahteve, i čak prednjačiti u njima. Ipak, što se tiče akustične i toplotne izolacije, tu su na nivou, pa možda čak i malo zaostaju, za drvetom i PVC-om. Naravno, zahvaljujući inovacijama na tržištu i te pefromanse je moguće podići na viši nivo. Aluminijumski prozori razlikuju se u debjlini okvira, kvalitetu i stabilnosti, kao i u toplotnim i akustičkim svojstvima. Zapravo, vodeći faktor je debljina spoljneg rama i prozorskog okvira koji nosi dvostruko ili trostruko glaziranu jedinicu. Uopšteno govoreći, povećana debljina rama i panela povećava i toplotne izolativne karakteristike, kao i ostale pefromanse. Visoko kvalitetni aluminijumski profili se na tržištu nalaze u različitim debljinama. Kao završna obrada koriste se uglavnom eloksirani aluminijum, kao i bronzane nijanse aluminijuma koje se veoma suptilno presijavaju na svetlosti. Naročito su popularne u upotrebi na garažnim vratima, kliznim i harmonika vratima.

Uvođenje poliamida u tehnologiju poslednjih godina dovelo je aluminijumska vrata i prozore na još viši nivo. Sve to je uticalo na povećanje toplotnih izolativnih karakteristika, još više povećalo snagu i dalo mogućnost duplog finiša u boji, odnosno primene različitih boja na različitim stranama profila. Iako se najčešće ostavljaju u boji metala, aluminijumski ramovi se mogu i prefarbati u sve moguće boje, i time uklopiti u svaki zamišljeni eksterijer i enterijer. Takođe, moguće je bojiti samo jedno stranu okvira, kao i sa različtim završnim premazima. Takozvani profil sa termoprekidom je profil koji ima poliamidnu traku u strukturi, koja je najčešće širine od 16 – 24mm. Ovakav profil sastoji se iz dve odvojene komore, spoljašnje i unutrašnje, između kojih dolazi poliamidna traka. Zahvaljujući ovoj traci nastaje termalni prekid, odnosno termo most. Usled prekida, toplota se ne može provoditi, te se ovakvim postupkom obezbeđuje toplotna izolacija i sprečava se provođenje toplote po preseku profila, odnosno sprečava se susret unutrašnjeg vazduha sa spoljašnjim. Zvučna izolacija aluminijumskih profila može se postići zaptivkama ili u zavisnosti od izbora odgovarajućeg stakla.

Na tržištu postoje i hladni profili, odnosno aluminijumski profili bez termo prekida, jer su kao takvi pogodni za prostorije koje se ne greju. U svakodnevnim objektima to su najčešće hodnici, ulazi u zgrade i slično, ali ipak, u skladu sa savremenim zahtevima potrebno je obratiti pažnju da li ovim način rešavanja konstrukcije dolazi do gubitka toplote u celokupnom objektu. Aluminijumska stolarija izrađena je od konstrukcijskog materijala što joj i daje mogućnost nosivosti većih panela. Prednost aluminijuma je tako u tome što se velike površine mogu zastakliti sa laganom, a istovremeno dovoljno čvrstom i postojanom konstrukcijom. Kada su vrata u pitanju, ovakvi okviri su naročito pogodni za poslovne prostore i one u kojima je velika frekventnost kretanja, odnosno tamo gde su mehanička svojstva ispred termo izolacionih. Još jedna od vodećih karakteristika kvalitetne aluminijumske stolarije je što je veoma postojana. Aluminijum je otporan na rđanje što čini ove profile veoma dugotrajne. Lako se održavaju a pri tome su modernog izgleda i oštrih linija koje objektima daju prefinjen šarm.

Aluminijum nudi mogućnost ugrađivanja tankih linija okvira prozora u fasadu što mnogim objektima značajno poboljšava sam izgled i dojam. Kako se danas uglavnom, zbog svoje nešto više cene i mogućnosti da premoste veće dimenzije, alu stolarija upotrebljava uglavnom u poslovnim i komercijalnim objektima, za njen izgled vezuje se ozbiljnost i elegancija. Moderni arhitektonski objekti praktično su nezamislivi bez upotrebe ovog materijala koji zahvaljujući svojim svojstvima, zaista otvara pogled u svet.

Još jedna od prednosti kvalitetnih aluminijumskih ramova je što se njihovom primenom smanjuje emitovanje CO2 u atmosferu, jer znatno niža koncentracija ovog gasa nastaje u izradi samog materijala. Kvalitetni aluminijumski prozori su oni u koje korisnik može imati maksimalno poverenja. Ne zahtevaju posebno održavanje, pouzdano štite od buke, hladnoće i toplote, i garantuju perfekciju kako performansi, tako i izgleda.

Start typing and press Enter to search

Call Now Button